Interview met Rush Safety Services: Voorbereiding en Veiligheid bij Kickboksevenementen
Op zondag 29 oktober gaat het in Almere gebeuren. Heel kickboksend Nederland kijkt dan uit naar de clash tussen Melvin Manhoef en Remy Bonjasky. Voor Manhoef staat er misschien wel het meeste op het spel in deze wedstrijd van de World Fighting League. Hij heeft nog nooit van Bonjasky gewonnen en neemt bovendien de 29e afscheid van de kickbokssport. Een stijf uitverkochte wedstrijd (3500 bezoekers).
Voorbereiding essentieel
In ieder geval verheugt het echtpaar Bert Düncker en Kim Damman, beiden leidinggevende bij Rush Safety Services in Purmerend, zich enorm op de wedstrijd. Hun bedrijf (45 werknemers) is gespecialiseerd in het beveiligen van kickboksevenementen. Dat doen ze 29 oktober ook bij de wedstrijd tussen Manhoef en Bonjasky. Dit is niet de enige activiteit, want Rush Safety Services biedt een breed scala aan beveiligingswerkzaamheden. Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Een kleine sport in Nederland en met een imago dat volgens Düncker en Damman niet terecht is. Bij het beveiligen van een kickboksgala is volgens Bert de voorbereiding essentieel. “Wij komen van tevoren zeker vier tot vijf keer met de organisatie bij elkaar om alles door te nemen. Ook met de politie. Dit is nodig om alles in goede banen te laten lopen.” Hij geniet altijd van de entourage en de show van kickboks evenementen. “Je ziet jongens met passie voor de sport. In de ring kunnen ze elkaar verrot slaan, maar twee minuten na afloop zijn ze weer vrienden. Het is een hele sociale sport.” Kim erkent dat het best wel een harde sport is, maar wel sportief. “Na afloop is er altijd respect voor elkaar. Met het aantal blessures valt het best mee. Ik denk dat dat bij voetballers hoger ligt. Ik heb bij de kickboksgala’s die wij beveiligen nog nooit meegemaakt dat er onderling geruzied werd. Het is een sport met respect voor elkaar.”
Geen agressie
Ze benadrukken dat het publiek bij kickbokswedstrijden niet agressief is en zien een groot contrast met de voetbalsport. Als bezoeker van de eredivisiewedstrijd AZ-Feyenoord zag Bert dat een supporter van AZ uit het supportersvak werd gehaald van Feyenoord. “Bij een kickbokswedstrijd zit iedereen door elkaar heen. Geen probleem. Bij een voetbalwedstrijd is dat uitgesloten vanwege mogelijke rellen.” Het grote verschil tussen het beveiligen van een kickboks evenement en andere evenementen is volgens Kim de enorme betrokkenheid. Zowel van de organisatie als van de beveiliging. “Bij zo’n gala wordt alles vier tot vijf dagen van tevoren opgebouwd. Je bekijkt het hekwerk en de posities van de beveiliging. Je doet het samen.” Dat neemt niet weg dat er ook wel iets mis kan gaan bij een kickbokswedstrijd. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd tussen Badr Hari en Rico Verhoeven. Supporters van beide kickboksers stonden ineens in groten getale voor de ring en er werd met stoelen gegooid. Bert Düncker en Kim Damman benadrukken daarom het belang van een beveiligingsbedrijf met kwaliteit. “Sommige beveiligingsbedrijven zijn niet gewend om dit te doen. Soms zet men alleen maar stewards in. Die schrikken zich rot als er opeens supporters naar beneden komen.”
Vooroordelen
Zij vinden dat gemeenten soms vooroordelen over kickboksen bevestigen door kickboksgala’s te verbieden in verband met crimineel gedrag. Pertinent onwaar, zeggen Bert en Kim bijna in koor. “Meestal wordt er niet goed gecommuniceerd tussen organisatie en gemeente. In Almere gaat dat heel goed waar nu ook de wedstrijd tussen Manhoef en Bonjasky plaatsvindt. Gemeenten moeten ook bedrijven beter screenen of ze wel geschikt zijn om kickboks evenementen te beveiligen. Je moet bijvoorbeeld geen horecaportiers inzetten.” Bert legt uit hoe dit gaat bij Rush Safety Services: “Onze jongens zijn allemaal goed op elkaar ingespeeld. Je weet dat iedereen die daar komt, kan knokken. Daarom moet je tijdens een evenement alles op een sociale manier oplossen. Als supporters wat luidruchtig zijn moet je niet met een grote groep beveiligers naar zo’n groep gaan. Bij ons gaan er dan twee beveiligers naar toe of je neemt iemand van de organisatie mee. Dan kun je op een rustige manier de boel sussen. Dat werkt uitstekend.”
Wat de uitslag van de wedstrijd tussen Manhoef en Bonasky ook wordt, Bert en Kim weten zeker dat er geen rellen ontstaan. “Iedereen heeft zijn favoriet, maar na afloop gaat iedereen gewoon gezellig naar huis.”